Ge mig en kvart om dagen! | TENTIO
Loe Önnered Loe Önnered
Published 3 years ago • Approximate 3 minutes

Ge mig en kvart om dagen!

Vi som jobbar med organiserad omvärldsbevakning tycker att det här är jättelätt. Det finns ju massor av hjälpverktyg att tillgå och spana på sin omvärld kan ju alla göra, tänk bara på alla unga bloggare som tjänar pengar på att ha örat mot rälsen och berätta om trender som håller på att slå igenom.

Men så lätt är det naturligtvis inte!

Jobbar man i en affärsdriven organisation eller för den delen i en myndighetsstyrd verksamhet kan det vara nog så svårt att få till sin personliga omvärldsbevakning så att den blir effektiv både för en själv och för organisationen som sådan. Det vanligaste hindret jag har stött på är tiden.

I ett pressat arbetsliv där uppgifterna som behöver utföras ofta är fler än vad som hinns med under en arbetsdag blir gärna omvärldsbevakningen något som får stryka på foten, eller så gör man det intuitivt, eller kanske på kvällen när man tagit hem några intressanta branschtidskrifter för läsning före sänggåendet.

För att omvärldsspaningen ska bli riktigt effektiv bör man dock ge den en viss tid i almanackan, det kan räcka med så lite som 15 minuter om dagen.

Här är mina fem snabba råd för en tydligare omvärldsbevakning.

  • Stäm av med ledningsgruppen vem som ansvarar för vilket område. Överlappande omvärldsbevakning är inget stort problem, värre är det med så kallade blinda fläckar.
  • Kontrollera din verktygslåda. Snickaren åker inte ut på ett ROT-jobb utan att veta att alla viktiga verktyg finns med. Omvärldsspanaren måste också veta vilka nyhetsbrev, feeds, bloggar, mässor, tidningar och andra källor som behövs för att ha koll på ett visst bevakningsområde.
  • Logga alltid det du gör. Ibland hittar man guldkorn men förstår det inte förrän senare. Då krävs det att man snabbt kan hitta tillbaka till källan. Var samtidigt kritisk till källan, desinformation har blivit allt vanligare.
  • Var engagerad och tro på det du gör. Omvärldsspaning i princip, av ”privata skäl” eller utan styrning, så kallad anarkistisk spaning, är föga meningsfull.
  • Håll benhårt på att den här verksamheten ska få ta åtminstone 15 minuter om dagen. Checka de källor du har lagt upp för respektive dag, och ha en öppen lucka för ”oväntad spaning”, försök där att hitta information från andra källor än de gamla vanliga.

Om man inte är helt säker på att organisationens samlade omvärldsbevakning är rätt utformad kan det vara på sin plats att kartlägga medarbetarnas intelligencekraft. Hur man gör det återkommer jag till i nästa blogginlägg.

/Loe Önnered, Omvärldsanalytiker och doktorand i innovation och design, MDH.

Expolre tags