Första dagen efter semestern: här är tipsen till hur du fördriver dagen! | TENTIO
Loe Önnered Loe Önnered
Published 3 years ago • Approximate 2 minutes

Första dagen efter semestern: här är tipsen till hur du fördriver dagen!

För rätt många år sen läste jag en artikel i en av våra kvällstidningar om vad man kunde göra första dagen efter jobbet om man inte vill gå upp i full speed på direkten. Artikeln var rolig på gränsen till lite löjlig. Råden var av typen, gå runt till kolleger som du inte brukar ha så mycket kontakt med och bekanta dig med dem. Gå upp på vinden och utforska alla lokaler i huset där du inte har varit tidigare, och så vidare.

Extrapolerat till vad en omvärldsbevakare kan göra för att både få en mjukstart efter semestern, men framförallt för att vässa sin förmåga att få syn på nya saker kommer här några råd:

1. Leta upp ett ledigt mötesrum och sätt dig bekvämt och fundera på vilka källor du använder för att ta in information om utvecklingen i din bransch, finns det några nya källor att lägga till?

2. Låna med dig några tidningar av kolleger eller från lunchrummet, de behöver inte vara nya. Bläddra och se om det är något som du kan ha nytta av?

3. Titta igenom ditt nätverk på Linkedin och fundera på hur du kan vårda det. Dags att själv fråga några personer om att få bli deras vän?

4. Fundera på vart du vill eller bör resa i höst? Många gör tjänsteresor som är ganska tajta och sällan ger tillfälle till mer än de viktigaste. Kanske går det att lägga in ett studiebesök någonstans som vidgar dina vyer.

5. Byt perspektiv. Kan du inte resa så har du i varje fall en dator med vars hjälp du kan förflytta dig nästan varsomhelst. Tänk att du är någon annan eller har någon annans jobb. Hur skulle du då lägga upp din omvärldsbevakning?

Kanske leder det sista rådet till att du börjar fundera på att byta jobb. Det är i så fall inte meningen att driva någon i den riktningen, men faktum är att många som söker nya utmaningar börjar formulera detta i skarpa termer under semestern.

Platsannonser är också en klassisk källa för en omvärldsbevakare. Där finns mycket information att hämta om konkurrenterna.

Det kan vara bra att tänka på när chefen kommer förbi och undrar vad du gör när du sitter med en uppsjö av platsannonser framför dig. ”Jag har gjort en rivstart och håller på och skärper vår omvärldsbevakning”, är det självklara svaret.

/Loe Önnered, Omvärldsanalytiker och doktorand i innovation och design, MDH.

Expolre tags