Josefine lär sig Gamification, del 8 | TENTIO
Josefine Jensen Josefine Jensen
Published 2 years ago • Approximate 2 minutes

Josefine lär sig Gamification, del 8

Tänk dig att du har en stor skål med godis framför dig. Hur skulle du känna om jag ställde skålen i ett låst rum? Skulle du strunta i godiset eller skulle du fantisera om hur det smakar, när du kan få godiset eller hur det vattnas i munnen, så beskriver Chou det sjätte steget i ”Octalysis: Complete Gamification Framework”, Scarcity & Impatience.

Vi människor har en naturlig tendens till att vilja ha något som vi inte kan få eller som vi har svårt att få. Brist och otålighet är känslor som är helt irrationella och känslomässigt svårt att styra. Även om vi inte vill delta på en fest eller tillställning vill vi det om vi inte får det.

Vi jagar det som rör sig bort från oss, vi försöker få det vi inte kan få och vi lägger värde på det vi inte kan få. Ett bra exempel är Apple, när de släpper en ny Iphone köar kunder i flera timmar för att få mobilen före alla andra. De kan egentligen bara gå in i butiken senare för att köpa telefonen men då var de inte först. Apple har på ett unikt sätt skapat ett begär för sina kunder så att det sätter värde på något som de inte riktigt kan få direkt. Det gäller även innan nya produkter släpps så kommer information ut om vad som är på gång och “vill ha” känslor startar hos kunden.

Ett annat exempel är Spotify, när de skulle lansera valde de att endast vara tillgängliga för inbjudna kunder under betaversionen. Om en inbjuden kund visade Spotify för en annan person som sedan frågade, hur kan jag skaffa Spotify? Så sa den inbjudna kunden, du måste vara inbjuden. Detta skapar en “jag vill ha känsla” och stärker viljan att köpa produkten när den väl släpps.

Har du någonsin känt att du vill ha något som du inte kan få? Kommentera gärna.

/Josefine Jensen, kontorsansvarig och nybörjare på Gamification.

 

Att lära sig Gamification:

Expolre tags