Hur är det med balansen? Del 1(2) | TENTIO
Jenny Wigstein Jenny Wigstein
Published 2 years ago • Approximate 2 minutes

Hur är det med balansen? Del 1(2)

Periodvis i livet kan det hända mycket runt omkring en. Det är som om ”allt drabbar” en samtidigt. Det kan vara händelser som rör familjen, jobbet, stora beslut som skall fattas eller människor runt omkring en som mår dåligt. Även små saker, som att t ex välja vilken mat du skall äta för kvällen eller om du ska träna. När berget av krav eller oförutsedda händelser bara växer okontrollerat och du känner att ”jag vill inte längre!”, och när själva livet blir lite för mycket och när det …eller livet… inte blir roligt längre, är det kanske dags att stanna upp och trycka på paus ett tag.

Hur kan vi då stå starka när dessa yttre faktorer påverkar oss?

Vissa saker har vi naturligt hos oss själva och vissa saker behöver vi träna upp helt enkelt. Att träna sin fysiska balans är något som är viktigt för oss människor, speciellt när du är äldre. Då minimerar vi risken för att vi ramlar och skadar oss. Men hur är det egentligen med vår mentala balans? Kan den också tränas upp, och hur viktig är den?

Att utveckla sin mentala balans för att må bra är minst lika viktigt som att vara i fysisk god form. Genom att fokusera på inre balans kan du prestera bättre och hålla i längden. Det blir lättare att tackla svårigheter när de dyker upp. När du känner att du själv kan styra dina egna mål, din attityd till livet, din självkänsla och dina förväntningar får du känslan av balans i tillvaron.

Fråga dig själv:

  • Vad har jag för syn på mig själv? Vad är min självbild?
  • Hur ser jag på framtiden?
  • Vilken inställning har jag till livet?
  • Vad är min inre känsla?

 

En av de viktigaste faktorerna efter en period med hög stress och motgångar är återhämtning. Om du har en inre balans kan du lättare möta dessa yttre påfrestningar när de dyker upp, men om du redan är sårbar behövs inte särskilt mycket för att du skall känna som om du faller.

Ta dig tid för återhämtning varje dag. Det kan handla om avslappningsövningar, läsa en bok, ta en promenad eller spela spel. Fundera över vad som ger dig återhämtning?

Är du nyfiken på, vill öka förståelsen och få verktyg för att skapa balans i arbetslivet och i livet?

Hör av dig till mig!

/Jenny Wigstein, 070-732 97 84 eller info@tentio.se

 

Mer information om TENTIO finns på www.tentio.se

Läs även andra delen i bloggserien här.

Expolre tags