Jag blir bjuden på en stor och fin kanelbulle på fikat! | TENTIO
Lena Roos Lena Roos
Published 12 months ago • Approximate 3 minutes

Jag blir bjuden på en stor och fin kanelbulle på fikat!

Först månaden på året har gått. Det börjar ljusna tidigare på morgonen, vägen till jobbet är blöt i snöblask, himlastormande i vind som biter i kinderna. Vit snö täcker alla hala isfläckar eller med solen vid horisonten på väg upp, högre och högre på himlen för varje dag.

Har du ett nyårslöfte? En månad har gått, hur känns glansen från första dagen på året? Ett nytt avsnitt i livet, 365 dagar att göra det där som inte blev gjort. Att sätta upp mål är viktigt, hur ska du annars veta vart du är på väg, men varför har du det mål du har? Vad är syftet?

Varför gör du det du gör?

Jag hörde om en som började träna för att han ville vara hälsosam. Fint, en bra intention, han tränade en gång i veckan, ökade till två gånger, gick ner i vikt, blev mer muskulös. Snart var han på gymmet varje dag, blev starkare och starkare. En dag på träningen skadade han hälsenan. Han fick lov att sluta träna, han gick upp i vikt och var tillbaka till ruta ett.

Vad var det som hände? När han tränade som mest, hade han nått sitt mål då? Var han hälsosam? Jag tror att han kom ifrån sitt syfte i sin strävan att nå sitt mål. Varför gjorde han de han gjorde?

Ett annat scenario är när olika mål krockar med varandra eller är motstridiga. Jag har som mål att vara hälsosam, äta nyttigt, minska på sockret men jag har ett annat mål som handlar om att må gott, njuta, inte vara så perfekt, se det goda i varje dag.

Jag blir bjuden på en stor och fin kanelbulle på fikat!

Vad gör jag då?

Syftet med mina mål, må bra, njuta och vara hälsosam. Om jag inte tänker efter blir det lätt att mina olika mål och syften är motstridiga. Jag behöver synka dom så att syftet med mina mål och därmed mina val gynnar alla mina mål.

Angående kanelbullen, jag vill njuta och vara hälsosam. Hur gör jag då? Jag kan njuta av att ta halva bullen, jag kan njuta av att tacka nej och välja att äta socker-fika en gång denna vecka och jag vet att det är födelsedagsfest på lördag.

Jag kan välja att låta bli att ta kanelbullen för att jag vill njuta av att inte få det där ”socker-suget” som håller i sig idag och imorgon när jag väl är klar med bullen. Bullen ger njutning för stunden, men ett besvär som håller i sig mycket längre än bulle smaken i munnen.

Fundera på dina mål och syftet, varför vill du ha dom målen? Din motivation till att nå ditt mål ligger ofta i syftet. Har du inte ett starkt syfte, då kommer du inte nå ditt mål. Målet ska vara häftigt, du ska längta dit, det ska vara lockande, helt underbart – annars kommer du inte dit.

Justera och gör om, vrid lite på målet så att du tror, du är helt säker på att du kommer nå det.

Då är du redan där!

Kommentera och reflektera gärna – dela med dig – ta kontakt!

/ Lena Roos, onsdagen den sista januari 2018.

Expolre tags