Favoriter i repris – Stärk din självkänsla! | TENTIO
Josefine Jensen Josefine Jensen
Published 10 months ago • Approximate 4 minutes

Favoriter i repris – Stärk din självkänsla!

Stärk din självkänsla! Offerkofta eller eget ansvar? Vad tycker du om försäljare? Kan ett team vara hållbart högpresterande om det finns konflikter?

Detta är ett urval av de mest lästa inläggen i TENTIO´s blogg. Under april kommer vi att ha en Favorit i reprisserie med blogginlägg som har varit populära under de senaste två åren. Vilket inlägg har varit din favorit?

Först ut är Stärk din självkänsla som skrevs av Lena Roos.
Vad tycker du om dig själv som person om du skalar bort allt du gör, om du bara ”är”, vad tycker du då? Är du en rolig prick, en seriös noggrann person, en person man kan lita på, en nervös typ, en omtänksam och inkluderande människa? Hur ser du på dig själv, vad är ditt värde? Är du värdefull i dina egna ögon?

Vad är det för skillnad på självkänsla, självförtroende och självmedkänsla?

Tänk dig en tusenlapp som kommer direkt från banken, den är slät och fin, nästan oanvänd, färgerna är klara och starka. Hur mycket är den värd? Tusen kronor tänker du, se nu framför dig hur tusenlappen kramas ihop till en boll. Den blir lite riven i kanten, den åker i golvet och någon trampar på den så att den blir smutsig och ytan blir sliten. Hur mycket är den nu värd? Dra en parallell till alla människor, till dig, om du på ytan är sliten, om du gör ett misstag, om någon behandlar dig illa. Vad har du då för värde?

Du som tycker om dig själv oavsett vad du presterar eller vad du åstadkommer, oavsett vilken feedback du får från andra på dina prestationer, du har en stark självkänsla!

Du ”är” bra även om du inte ”gör” bra. Jag är en bra person även om jag som förälder skriker och blir arg på mina barn. Jag är en bra person och har ett bra värde även om jag slår sönder något eller repar bilen.

Självförtroende handlar om att du vet att du är bra på att ”göra” saker, t ex jag kan köra bil, jag kan spela fotboll, jag är bra på att teckna, jag kan räkna ut saker, jag är bra på språk.

Självmedkänsla är att stötta dig själv i motgångar istället för att vara hård och kritisk mot dig själv. Att visa dig själv ”självmedkänsla” är att du pratar med dig själv på ett tröstande och uppmuntrande sätt. På samma sätt som du skulle visa omtanke om din bästa vän hade en motgång. Vi är ofta mycket snällare och omtänksamma mot våra vänner jämfört med de krav och förväntningar vi ställer på oss själva. Lyssna på din inre kritiska röst och din inre pådrivare, hur låter det?

Visa dig självmedkänsla och öva på en god självkänsla – det sänker stressnivåerna i din kropp!

Tillbaka till ”självkänsla”, när du har en stark självkänsla behöver du inte vara bättre än någon annan, du behöver inte skryta eller vara överlägsen. Du är bra oavsett, du kan glädjas med andra och deras framgångar. När en person som du ser upp till eller beundrar kommer in i rummet, då bibehåller du samma status, samma känsla om dig själv. Du känner dig inte mindre värd jämfört med andra.

Det finns många verktyg att använda för att stärka sin självkänsla. Självkänsla är som kondition, du behöver träna och öva på det regelbundet för att inte tappa den goda självkänslan om dig själv.

Jag tror att en av framgångsfaktorerna för en bra ledare är att du har en god självkänsla. Då blir det ingen konkurrenssituation mellan chef och individ och individen blir sedd.

/ Lena Roos, coach TENTIO

Stärk din självkänsla var en av våra favoriter i repris. Vill du läsa hela serien som ”Stärk din självkänsla” ingick i finns den här.

/ Josefine Jensen

Favoriter i repris
Favoriter i repris – Stärk din självkänsla!
Favoriter i repris – Vad tycker du om försäljare?
Favoriter i repris – Kan ett team vara hållbart högpresterande om det finns konflikter?
Favoriter i repris – Offerkofta eller eget ansvar?

Expolre tags