Favoriter i repris – Offerkofta eller eget ansvar? | TENTIO
Josefine Jensen Josefine Jensen
Published 4 months ago • Approximate 3 minutes

Favoriter i repris – Offerkofta eller eget ansvar?

Hur hanterar du problem? Sista favoriten som vi vill lyfta fram och som vi skulle rekommendera är ”Offerkofta eller eget ansvar?”. Inlägget har varit det mest populära inlägget i TENTIO´s historia.

Inlägget ”Offerkofta eller eget ansvar” skrevs av Jenny Wigstein.
”Jag kan inte göra något, om bara han/hon tog sitt ansvar. Om bara min chef skulle bry sig lite mer så skulle allt bli bättre…”.

Allt för ofta hör jag människor som säger att det är någon person i deras närvaro som har attitydproblem, inte de själva. Om bara personen i fråga skulle ändra sig så skulle allt bli så mycket bättre. Men hur lätt är det att ändra på en annan människa? Ja, det kanske fungerar till viss del men den största förändringen sker hos dig själv. Att faktiskt bli medveten om sin egen kraft att påverka sig själv och sin situation.

Det kan ju vara ganska bekvämt att skylla ifrån sig ibland, men situationen kan också kännas hopplös när det är alla de andra som behöver förändra sig för att det ska fungera och det är inte en särskilt lätt uppgift. Bara Du har kunskap om hur Du ska gå tillväga, då kan förändringen börja redan idag.

Om vi skulle stanna upp ett tag och leka med tanken att ansvaret ligger hos dig, hur din dag skall bli, hur du hanterar de problem som eventuellt uppstår under dagen, hur du väljer att bemöta och samarbeta med dina kollegor. Det skulle ju egentligen vara ganska enkelt, eller?

Du kan träna upp ditt personliga ansvar genom att ställa dig frågor som:

  • Vad vill jag göra?
  • Hur vill jag bidra?
  • Hur väljer jag säga detta på ett annat sätt?
  • Hur gör jag för att undvika att göra detta igen?
  • Vad väljer jag att lära mig av det här?
  • Vad vill jag göra bättre?
  • Hur kan jag göra annorlunda nästa gång?

Små justeringar i ditt tankemönster och i ditt beteende kan göra att arbetsdagen också känns roligare. Du kan ta ansvar för att göra det du väljer att göra eller inte göra, istället för att se på det som ”måsten”.  Byt ut ordet måste till kan, jag vill eller jag väljer att göra, t ex ”Jag måste göra klart rapporten idag” – ”Jag vill göra klart rapporten idag.”

Genom att du ansvarar för hur du vill agera tar du ledarskapet över dig själv och växer som människa.

/Jenny Wigstein, coach TENTIO

Vill du läsa original inlägget så finns det här.

/Josefine Jensen

Favoriter i repris
Favoriter i repris – Stärk din självkänsla!
Favoriter i repris – Vad tycker du om försäljare?
Favoriter i repris – Kan ett team vara hållbart högpresterande om det finns konflikter?
Favoriter i repris – Offerkofta eller eget ansvar?

Expolre tags