Vem vill vara perfektionist? Våga vara operfekt 1(4) | TENTIO
Lena Roos Lena Roos
Published 10 months ago • Approximate 3 minutes

Vem vill vara perfektionist? Våga vara operfekt 1(4)

Jag tycker om affirmationer, ”Fake it till you make it”. Lagen om attraktion, det du fokuserar på får du mer av. Tänker du samma tankar och gör samma saker? Om du inte gillar resultatet, gör något nytt! Gör du samma sak och förväntar dig något nytt, får du vänta länge. För att skapa en förändring behöver du upprepa nya handlingar och tänka nya tankar. Beskriv tillstånd, känslor och händelser som du vill dra till dig, för att öka chanserna att du får det och det som kanske är allra viktigast: ”Tro på att du är värd det”.

Jag vaknade en morgon och funderade på vad motsatsen är till att vara perfekt? Jag frågade min sambo som såg frågande ut, han försökte komma med förslag på ord som beskriver det på ett bra sätt. Vad är motsatsen till att vara perfekt, är det att vara dålig?

Nej det är inte det jag menar, jag ville hitta ett tillstånd, en affirmation som beskriver att vara ”good enough”, att vara tillräckligt bra. Att var perfekt i alla lägen sliter på dig som individ och även på din omgivning. Det ger inte utrymme för andra att göra misstag – vi gör alla misstag ibland, vi glömmer, vi lever inte upp till andras förväntningar, vi missar målet. Det händer oss alla, då och då.

Jag har en inre kritiker som kritiserar mig. Det kan vara bra att komma till insikt men det får inte gå för långt, jag duger som jag är och jag gör det jag kan och det räcker. Om jag själv inte tycker om mig, varför ska andra göra det då? Hur kan jag vara min bästa vän?

Jag gick till biblioteket den här dagen för att lämna tillbaka böcker jag läst ut. Jag gick förbi hyllan med tips på böcker och där stod den, boken jag letat efter, med ordet som jag behövde.

– Våga vara operfekt, av Brené Brown.

Motsatsen till perfekt, kan det vara så enkelt som ”operfekt”? På engelska heter boken: The gifts of imperfection, let go of who you think you’re supposed to be and embrace who you are.

Låter inte det härligt! Jag duger som jag är, i alla lägen, på jobbet, som vän, som förälder, på gymmet, i skolan, som syster, som dotter inför mig själv, i alla relationer.

Brown skriver om hur vi kan leva helhjärtat. Hur kan du leva så att du varje morgon vaknar till tanken att ”Jag duger, oavsett vad som blir gjort idag och hur mycket som inte blir gjort”. Jag går och lägger mig på kvällen med tanken att ”Jag är inte perfekt. Jag är sårbar och ibland är jag rädd, men det påverkar inte det faktum att jag på samma gång är en modig människa som förtjänar kärlek och tillhörighet”.

Vad innebär det att leva helhjärtat och att vara ”oduktig” – läs vidare i nästa blogginlägg.

Reflektera gärna, ta kontakt, fråga, diskutera!

/Lena Roos

Läs alla inlägg här:
Vem vill vara perfektionist? Våga vara operfekt 1(4)
Existerar du eller lever du? Våga vara operfekt 2(4)
När slutade du leka? Våga vara operfekt 3(4)
Vill du ha en ny turboväxel? Våga vara operfekt 4(4)

Expolre tags