Arbetsglädje i teamet – Effektivt flöde utan flaskhalsar (2) | TENTIO
Ramona Balsner Ramona Balsner
Published 4 months ago • Approximate 2 minutes

Arbetsglädje i teamet – Effektivt flöde utan flaskhalsar (2)

Filosofin om ett effektivt flöde med jämn arbetsbelastning kommer från japanska Toyotas bilindustri. I väst har den kommit att kallas Lean Production eller Lean Construction beroende på om det är en produkt eller ett projekt som skapas med flow. Med hjälp av Lean vill vi skapa mervärde för kunden, förstå deras behov och önskemål så att vi kan leverera det kunden verkligen behöver.

Skapa mervärde i ditt flöde genom att sänka hinder och minska på slöserierna med tid som kan tänkas uppstå längs vägen. Åtgärda fel, få ner väntetid och risken för att behöva göra om en arbetsuppgift. Se över lager, transporter och logistik så att de flyter smidigt. Vi vill skapa en process som flyter på utan flaskhalsar.

På flygplatsen kan kön av människor snabbt stoppas upp när de ska passera säkerhetskontrollen. Sist jag var på Arlanda hade denna flaskhals breddats rejält för att motverka det. Eller som i ett stafettlopp på 4×100 m så har de tävlande full koll på stafettpinnen och varandras varv runt banan för att tajma loppet perfekt mot vinst. I ett projekt är det lätt hänt att inte alla är på plats, inte ser vad den andre gör eller i värsta fall tappat bort stafettpinnen. Har vi koll på uppdraget och vår del i det så får vi snart fira framgångarna!

Övning: 5 gånger varför?
Definiera ett problem eller utmaning. Fråga ditt team 5 gånger varför det existerar för att hitta roten till det som orsaker problemet. Gå till botten, vänd och vrid för att hitta den bästa lösningen. Kom ihåg att det är processen som ifrågasätts, inte medarbetarna.

Hitta arbetsglädje och flow i ditt team. TENTIO kan hjälpa er genom workshopen Team studio.

I nästa veckas blogginlägg får du läsa mer om hur ni bygger teamet med tillit.

/Ramona Balsner – Inspiratör, coach och projektledare.

Hela serien finns här:
Arbetsglädje i teamet – Team flow som gör skillnad (1)
Arbetsglädje i teamet – Effektivt flöde utan flaskhalsar (2)
Arbetsglädje i teamet – Bygga teamet med tillit (3)
Arbetsglädje i teamet – Visualisera mera (4)

Expolre tags